Seracılık Nedir?

 

Sera Nedir?

Seralar, bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edilebilen veya düzenlenebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapı elemanlarıdır.

Ilıman iklimin hüküm sürdüğü yerlerde sebze ve meyve yetiştiriciliği, genellikle sebzelerde cam örtü, meyvelerde ise plastik örtü altında yapılmaktadır. Bölgesel sıcaklığın seracılık faaliyetindeki yeri ve önemi oldukça fazladır. Bu nedenle Türkiye’de özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yoğun bir şekilde seracılık faaliyetleri yürütülmektedir. Çünkü bu iki bölgenin iklimi seracılık için biçilmiş kaftandır.



Sera Çeşitleri Nelerdir?

1. Orta Yastık Durumuna Göre Seralar
Orta yastıksız seralar: Orta yastıksız seralarda 80cm kadar genişlikte orta yolun iki tarafında, tercihen 110cm genişliklerinde birer üretme yastığı bulunur. Yan yastıklar çoğu kez çelik üretimi ve aşılara tahsis edilir. 

Orta yastıklı seralar: Orta yastıklı seralarda iki tarafa uzanan yastıkların arasında sıranın ortasında boylu boyunca, tercihen, 220cm genişliği ile bir orta yastık bulunur. Bu seralar orta yastıksızlardan tabiatıyla daha geniş alınır. Eğer böyle bir serada hem üretme ve hem de yetiştirme yapılıyorsa, orta yastık üretmeye, kenar yastıklar da saksıya, kaba veya tüpe alınan fidan ve aşıları yetiştirmeye tahsis edilir. Zira orta yastıklar bu seralarda daha sıcak olur. 

2. Çatı Şekillerine Göre Seralar
Tek çatılı seralar: Amatör ve daha ucuza mal olan seralarında başında tek çatılı seralar gelmektedir. Genellikle bir binanın veya bir duvarın güneye bakan tarafına dayanır. Aynı çatı tipi meyilli yerler için de söz konusu olabilir. Tek çatılı seralarda çatı eğimi güneye baktığından güneş ışınlarından ve sıcaklığından iyi faydalanır.

İki çatılı seralar: Fiziki özelliklerinden dolayı daha iyi ışık alan iki çatılı seralar, seracılık alanında çokça tercih edilen türlerden biridir. Çatının iki yüzü birbirine eşit ise ''ikizkenar çatılı seralar'' olurlar. Çatının biri uzun diğeri kısa ise ''iki çatı kenarı eşit olmayan seralar'' söz konusudur.

M çatılı seralar:  M çatılı seralar, yan yana gelen blok seraların birleşimi sonucunda ortaya çıkar. Bunlar ikizkenar veya iki kenarı eşit olmayan çatılı seraların yan yana gelmesinden oluşur.

Blok seralar: Birbirlerine eklenen seraların ortaya çıkardığı bir sera türüdür. Bu tarz düzenlenen seraların giderleri diğerlerine göre daha azdır. Ayrıca aynı tür bitki yetiştirme söz konusu ise aralarında ara duvar gerekmez. Fakat üretici, her blokta farklı bir ürün yetiştirmek istiyorsa, her türe uygun farklı çevresel koşullar yaratabilmek için blokların arasında perde koymak gerekir.